Carta oberta per a l’excel·lència…

Font: Professionals del SEAE
Actualitzat el dia: 22/04/2010

Carta oberta per a l’excel·lència…del Departament d’Educació, segons el Servei Educatiu de l’Alt Empordà (SEAE).

Coneixedors de la notícia de la reducció de places als serveis educatius de zona (SEZ) ens agradaria poder fer algunes reflexions.

En primer lloc, voldríem aclarir que no es troben davant d’un escrit reivindicatiu. Tampoc no es troben davant d’un escrit pensat com un llistat exhaustiu de greuges històrics per fer arribar al Departament d’Educació. Tampoc no busquin un escrit en base als drets adquirits pel funcionariat d’educació, i molt menys, es troben davant d’un escrit de tendència política per ser utilitzat per uns i altres.

Probablement, es troben davant d’un escrit que ha estat pensat més aviat amb el cor que amb el cap. Un escrit lent, molt lent. Un escrit que integra els plans d’autonomia de centre, el treball en xarxa, la gestió del coneixement, la pràctica reflexiva, la dinamització dels Plans Educatius d’Entorn, les derivacions d’alumnat amb necessitats específiques, els crits d’una família per la manca de places, la rialla d’un nou ciutadà que no entén el que li dius però agraeix la mà damunt la seva espatlla, l’agraïment d’un centre per ajudar-lo, les hores dedicades a un cas de maltractament, la complicitat de la inspecció de la zona en veure que s’ha desencallat el tarannà complaent d’una escola. Un escrit que desenvolupa els mil i un projectes de formació, d’innovació i dinamització de la nostra comarca.

Tot això, ara, ja no compta. El problema no és la redistribució dels professionals del SEAE als centres. El problema és un altre, el problema és de concepte, d’horitzó educatiu, de sensació d’inestabilitat constant, de pervertir els paràmetres de rendiment i excel·lència sota l’ambigua expressió de l’eficàcia en la gestió.

Per descomptat, ens faria vergonya entrar en el regateig per establir un rànquing d’importància entre els tres equips que actualment integren el SEZ; CRP, EAP i ELIC.

Aquest escrit tampoc no ha estat pensat com un espai per fer arribar el nombre de les tasques que realitzem i el desbordament que això implica. Encara es tracta molt menys d’una rebequeria funcionarial. És un escrit pensat amb el cor de la imperfecció.

Ens vam creure el que volia dir un servei educatiu integrat, de fet, vam aplaudir en veure que per fi s’abordava la situació d’una manera professional. Sentim molt d’orgull de la tasca que hem dut a terme aquests darrers dos anys. Sí, ho volem tornar a dir, estem satisfets i satisfetes del que hem aconseguit en el poc temps que portem com a servei integrat. Hem fet aquest procés sense models, sense pautes, sense eines de gestió, sense instruccions detallades, sense pressupost i amb moltes hores de dedicació i d’esforç. Hem dignificat el que ens marcaven les instruccions i hem pogut compartir i aprendre tots tres equips junts.

Contràriament al que algú pot pensar, el treball al Servei Educatiu no és un privilegi ni un favor que ens fa l’Administració. Ens prenem el SEAE com una tasca exigent i d’automillora constant.

Amb tots els respectes, ens molesta que, vist el que s’ha vist, s’intenti donar lliçons d’eficàcia i gestió per part dels que prenen aquest estil de decisions. Volem manifestar la nostra tristor i desencís davant dels qui tenen la responsabilitat política i tècnica d’una bona gestió educativa per arribar a l’excel·lència del nostre alumnat.

Volem deixar constància que més enllà de les persones afectades, es desmunta un equip. Un equip que creia en l’encàrrec que va fer arribar aquesta mateixa Administració. Contradicció rera contradicció, això només ens demostra la vulnerabilitat del sistema educatiu, així com la manca de capacitat de gestió dels seus responsables per no preveure aquest estil de situacions que fa temps s’arrosseguen al marge del paraigües de la crisi actual.

No som de l’EAP, ni de l’ELIC, ni del CRP, som del SEAE, així ho sentim. Tenim encara molt que aprendre els uns dels altres, però volem deixar molt clar que marxi qui marxi dels tres equips, serà una pèrdua pel concepte del Servei Educatiu de l’Alt Empordà.

És evident que respectem l’autoritat del càrrec que ocupen els responsables d’aquesta mesura, però també volem deixar molt clar que existeix un altre estil d’autoritat, per nosaltres molt més rellevant; l’autoritat moral.

Equip de professionals del Servei Educatiu de l’Alt Empordà

Signen el present escrit els 30 professionals del SEAE

Figueres, 22 d’abril de 2010

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Hemeroteca