Comença el curs?…Continuen els deures

Josep Maria Mora
Actualitzat el dia: 26/10/2017

Els deures, tot un maldecap que enfronta l’escola, les famílies i l’alumnat, el professorat partidari i el detractor. Alguna cosa se’ns escapa quan és necessari escriure un munt d’articles1 respecte aquesta qüestió amb teories per a tots els gustos i disgustos.

A veure… recuperem el checklist d’inici de curs: comprar agenda, retolar llibres, pagar AMPA, entrepans preparats al congelador, sucs al rebost, boc’n roll, despertador a l’hora i roba planxada. Localitzat el sermó del primer dia. Programació a punt, classe ordenada, penjadors etiquetats, llistes i graelles penjades…Aquests deuen ser els deures més senzills que afrontem cada setembre docents i famílies, diria que força contents. Tots en tenim, de deures. Grans, mitjans i petits. La nostra societat ha estat i està domesticada pels deures, malgrat que tenim més clar els drets.

L’escola s’ha vist immersa en un debat etern sobre el món dels deures. Se n’ha escrit tant sobre aquest tema, que costa trobar-ne el començament. Però…la divertida anècdota sobre la cursa per conquerir l’espai als anys quaranta entre l’antiga Unió Soviètica i els EUA, guanyada pels primers amb el satèl·lit Spútnik, en podria ser el desencadenant mediàtic, en contraposar dos models d’ensenyament que encara perduren.

Els pobres deures han estat considerats classistes, com una eina per mantenir el poder més enllà de l’aula, discriminadors, abusius, absurds, inútils. I, com en molts altres debats, aquesta qüestió s’ha acabat vulgaritzant sense acord.

Però… defugint les campanyes mediàtiques, la recollida de signatures i les ridícules lleis, no s’han de fer mai deures? De quina edat estem parlant a l’hora de fer-ne? 0-6? 6-12? 12-18? Deures en totes les àrees o només en algunes? Iguals per a tothom o diferents segons infants, les capacitats o els recursos? Deures en tots els cursos o només en alguns? Deures memorístics, repetitius, creatius o de recerca? Deures autònoms, dirigits o semidirigits?

Els arguments a favor ens diuen que consoliden el que s’ha après a classe de forma individualitzada; que estimulen l’estudiant a esforçar-s’hi i a assumir la responsabilitat de l’aprenentatge i els hàbits de treball, sobretot a secundària; que ajuden les famílies a implicar-se en l’educació i a saber què es fa a classe, i que serveixen per ampliar coneixements en l’alumnat més avançat. Els deures han de ser creatius, setmanals, però no en períodes de vacances. Bàsics a secundària.

Entre els arguments en contra, hi veiem que sobrecarreguen els infants de feina i que els deixen poc temps per a la família i l’oci; que sovint són repetitius, avorrits, excessius i poc adaptats a les necessitats individuals de l’alumnat; que agreugen la desigualtat entre els nois i les noies que gaudeixen de suport a casa i els més desafavorits, i que predisposen als infants amb més dificultats de forma negativa cap a l’escola. Innecessaris a primària.

Com l’Spúnik, el problema dels deures no són els deures, sinó més aviat el model social que volem assolir i quants hi volem arribar. La resta és un debat per a la minoria. Mentre uns van a guitarra, a anglès i a atletisme, amb un papa al darrera duent-los els complements i el berenar per als superfills, els altres, malauradament, van per lliure i no arriben a temps a complir les obligacions acadèmiques. Setze anys sense arribar-hi a temps són molts anys.

Evidentment, els deures no són la solució, però ben estructurats i acompanyats poden facilitar el camí als que més ho necessitin.

Ens agradi o no, la societat que hem creat demana esforç, preparació i coneixements. Si no, mirin, si us plau, les ofertes laborals.

Diria que encara ens queden molts deures per fer i no tots són de l’escola.

(1) Document en línia http://graciesescola.com/tot-sobre-els-deures/

Revista AULA. De Innovación Educativa. Núm.264 – Octubre 2017 (Infantil, secundaria) (CAST)

Revista GUIX. Elements d’Acció Educativa. Núm.438 – Octubre 2017 (CAT)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Hemeroteca