Córrer sense iPhone

Font: Josep Maria Mora
Actualitzat el dia: 22/04/2014

Fa vint anys córrer per la muntanya era una “frikada“, segons el llenguatge actual. Segons la meva mare era una “rucada“. Què se t’ha perdut allà d’alt? -deia- Perquè puges si hauràs de tornar a baixar? -apuntava- Si vols fer esport, vés a l’hort a ajudar al teu pare -rematava-.
Fa més de deu anys vaig parlar del tema al llibre “Un món en joc” i ara…Vint-i-quatre anys després en parlo amb el meu fill. Córrer és una filosofia de vida. Però, es clar, un nen sempre et demana pel millor corredor del món. I al marge de parlar dels més propers a casa, Enric Lucas, Kilian, Eugeni… No puc evitar passar-li diferents vídeos dels corredors Tarahumara. Per entendre que el món va més enllà del nostre món.

No dubto de la bona fe dels organitzadors d’aquestes curses d’ultra fons on es demana la presència dels corredors Tarahumara, però darrera del repte atlètic existeix un “#nosécomdir-ho” que no m’agrada. L’home blanc “en els termes clàssics del concepte” necessita constantment satisfer el seu ego creien que és el millor del món en tot i cadascuna de les coses que fa o deixa de fer. Fent servir mil enginys per encobrir la seva fal·lera depredadora darrera d’un espot publicitari que en justifiqui els fets. I l’esport no en queda al marge.

Cal tenir sempre present que els atletes d’aquests països no fan esport per plaer, sinó per sobreviure. Aquests corredors participen en les competicions per poder alimentar a les seves famílies, es clar, sempre i quan guanyin. Nosaltres els hi inoculem el verí de la competició constant en societats que no el necessiten per demostrar el nostre potencial. Ells poden córrer per plaer, sense necessitat de muntar cap cursa ni exhibir-se després de les gestes. No necessiten portades de diari, selfies o vídeos. Senzillament corrent perquè és el seu estil de vida que nosaltres alterem amb plantejaments competitius moderns.

Dos exemples més:

Olimpíada de Los Ángeles (1902). Estats Units, un poble de llibertats va organitzar paral·lelament al glamurós xou del jocs olímpics una Olimpíada antropològica, on els antics caçatalents blancs “caçaven atletes” de les minories ètniques dels països més remots de la terra, amb alguna habilitat atlètica, per comprovar si eren o no més bons que els atletes del “primer món”.

En aquell moment els humanistes de l’època ja veien l’experiment com una aberració humana, clarament ofensiu amb aquestes poblacions. On el camí d’arribada era clar, però no el de tornada. Els Estats Units va fer el ridícul a tot el món amb un circ per distraure a les classes benestants del país i desmuntar al mateix temps les faules existents sobre on es trobaven els homes més forts, ràpids i destres de la terra.

Un altre exemple el trobem amb els ulladors de futbol. Encara retinc a la memòria el documental del 2003 “Diamantes negros” on els neoexplotadors del futbol, personatges disfressats amb marques de disseny, ulleres fosques i cabells llustrats de gomina, traficaven amb menors per triomfar en un altre circ, el del món del futbol.

Doncs, vet aquí tres exemples de la utilització de l’esport i el seu màrqueting. Només quan ets lliure pots escollir competir o no, la resta és neocolonialisme esportiu.

anthropology-days

Attached_Image_-_jmora222_xtec_cat_-_Correu_de

L’atzar ens ha portat a compartir plana

 Córrer amb Iphone (Defenició): f, m. ANG. Malaltia del s.XXI que no deixa veure el que fas.  Córrer sense Iphone vol dir córrer sense música i sense fer fotografies.

Et pot interessar:

. Los juegos olímpicos que intentaron demostrar la superioridad racial (18/07/2012 -BBC)

Diamantes negros del fútbol (20/04/2003 -El País)

. Diamantes negros

. Cuando ser futbolista se convierte en una pesadilla

. La corrupció és el gran enemic de l’esport

. La tribu que no volia guanyar a futbol

The Price of the World Cup

. Un mundo en juego

. Nacidos para correr

. Indígenas olímpicos

La moda de córrer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Hemeroteca