Magnet schools

Font: Josep Maria Mora
Actualitzat el dia: 26/07/2013

Per tenir-ho una mica clar. Estem buscant quelcom per justificar-nos?

Les escoles imant, redescobertes a Catalunya fa quatre dies, fa més de 40 anys que varen ser creades als EEUU com a revulsiu d’un sistema educatiu que no acabava de tirar endavant, amb zones escolars dividides per classes socials, fins arribar a l’extrem de crear escoles gueto. I com és lògic pensar, les societats que s’autoanomenen democràtiques no es poden permetre tenir centres tan poc reeixits.

És en aquest entorn, que amb les més bones intencions del món, pedagogs, psicòlegs i mestres afinen la seva imaginació fins arribar a crear la corrent School Choice on també s’hi troben les charter schools i les escoles tàndem. Tots tres models comparteixen una mateixa finalitat, amb petites variacions; cercar l’equitat i l’excel·lència dels estudiants, vinguin d’on vinguin. Amb un tret pedagògic diferenciat.

L’article no dóna per aprofundir en les particularitats i encerts d’aquests corrents, però sí per qüestionar-nos el motiu pel qual aquestes necessitats d’innovació pedagògica sempre sorgeixen en els mateixos entorns de treball. Si ens volem emmirallar en corrents d’altres latituds, que no ens cal!, també seria bo veure com han evolucionat després de 40 anys d’existència.  Ja sigui l’americà o el finlandès. Per així veure on comencen les responsabilitats del professorat i de l’administració. Justificar l’èxit d’un centre només en funció del seu projecte pedagògic i de la implicació del seu professorat, és, si més no, un argument molt poc argumentat.

Ens hauríem de preguntar si aquesta és la tendència a seguir. No estic en contra d’aquestes metodologies, al contrari, però l’excel·lència educativa cal cercar-la a partir de la igualtat del sistema. És en aquest punt, quan, de portes endins, li toca al professorat gaudir i fer gaudir l’alumnat en els processos d’ensenyament i aprenentatge.

Tinc la impressió que la visió d’escola no és damunt de les taules dels despatxos on es planifiquen i administren les ciutats, deixant en mans del professorat mitges solucions per les quals ni estem preparats, ni és la nostra funció. Una altra cosa seria poder experimentar aquestes innovacions pedagògiques des de la igualtat d’oportunitats i compromís familiar. Probablement, llavors, sí podrem transformar la societat.

 [Publicat 18/06/2013  Setmanari Empordà. Suplement Diàlegs d'educació]

Et pot interessar:

. Magnet. Aliances per a l’èxit educatiu

. Arrenca el projecte Magnet (TV3)

. Quadern d’idees. Escoles magnet

. Com podem equilibrar la composició social dels centres educatius?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Hemeroteca