Escola offline

Josep Maria Mora
Actualitzat el dia: 23/03/2017

Biiiip! Boing! Clic! Riiiing! Massa informació, velocitat i darrerament massa soroll. Si no vigilem una mica, els centres podem esdevenir una orquestra desafinada. I no em refereixo només als constants sorollets de mòbils que se senten a cada cantonada.

Uix, perdó! parlar d’una escola sense connexió deu ser un atemptat al progrés i als drets individuals. Estic meravellat de la capacitat que tenim en incorporar el darrer giny tecnològic en el dia a dia de l’aula sense cap mena d’anestèsia, com si ens hi anés la vida. Invertim hores i hores en esbrinar com funciona una pissarra digital, Netbooks, tauletes i Apps. Ens podem passar el dia actualitzant programes i aplicacions sense haver arribat a fer servir el 10% de la primera descàrrega. I tot, ens diuen, en benefici de la qualitat educativa i del progrés. Vagi per endavant que només hi haurà progrés i innovació quan aconseguim una societat més justa i respectuosa amb els altres i l’entorn. La resta és decoració i netejaconsciències. Diria que sense saber-ho estem esdevenint un laboratori de proves tecnològiques patrocinades! que tenen poc a veure amb canvis metodològics i didàctics.

Publicar un post, consultar el mòbil, escriure un WhatsApp o escoltar una musiqueta ja forma part del paisatge diari dels entorns de reunions de profes. Curiosa capacitat la de fer moltes coses alhora.

Les noves tecnologies ens simplifiquen la vida i ens compliquen l’existència. No es tracta de prohibir, sí d’orientar. Per aconseguir-ho, Realment ens cal estar online les vint-i-quatre hores del dia?

Per sort, no podem reduir el món a 140 caràcters; la realitat simplificada empobreix l’argumentació. Ens convé escoltar i reflexionar més. És temps de veritat o mentida, del social networks burn, de polze amunt o avall, talment cèsars. On trobem l’espai per a la curiositat, el dubte i la incertesa?

Hotels, places i bars lliures de Wifi són d’allò més in. No ens interessa aquesta darrera moda? A partir de quina edat es necessita aquesta hiperconnexió? Què passaria amb una escola en stand by que tornés a mirar els ulls dels infants i no a les pantalles?

No es tracta de saltar tot el dia de clic en clic. Ens cal pausa i capacitat de reflexió per poder contradir els estudis que diuen que el 82% de l’alumnat no sap diferenciar una notícia d’un article patrocinat.

Cal treballar de valent per posar a la primera línia del debat la capacitat de reflexió i esperit crític de l’alumnat davant les noves tecnologies. Com ens alerten punyentment els guionistes de Black Mirror,  “Allò important passa per sota d’allò irrellevant”. El professorat, a part d’esdevenir exemple, ha d’estar format en aquests, ja vells, continguts.

Aquesta ensordidora hiperconnexió contrasta al llegir sorprenents notícies on se’ns diu que els màxims exponents d’Apple, Google, Yahoo, etc., porten els seus fills a escoles sense ordinador ni Wifi. Tota una inquietant declaració d’intencions.

Qui escull? Nosaltres o els altres? Ens podem plantejar una escola offline durant unes hores? D’entrada, la nostra capacitat de concentració segurament augmentaria.

Revista AULA. De Innovación EducativaNúm.259 – Marzo 2017 (Infantil, secundaria) (CAST)

Revista GUIX. Elements d’Acció Educativa. Núm.432 – Març 2017 (Infantil 0-6) (CAT)

Et pot interessar: 

 

foto

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Hemeroteca