L’hort com a eina educativa

Montse Escutia
Actualitzat el dia: 04/04/2014

“L’hort és una eina de poder insospitada. Que la gent sigui responsable de la seva pròpia alimentació i que al mateix temps sigui capaç de produir una part dels seus aliments és quelcom revolucionari”.

La saviesa popular té diferents dites que vénen a expressar allò que tots hem experimentat alguna vegada: la millor manera d’aprendre és fent. Aquesta ha estat la clau del gran èxit que avui dia té l’horticultura escolar.

Totes les avantatges que presenta el conreu d’un hort – el treball a l’aire lliure, el contacte amb la natura, un exercici físic suau, la satisfacció personal de produir aliments…- es multipliquen si la feina és compartida i es desenvolupa dins d’un centre educatiu. Els mestres saben treure-li tot el suc a una activitat que treu els infants de l’aula i els posa a treballar. A aprendre treballant.

Pocs espais ofereixen tantes oportunitats per a assolir continguts i competències d’una forma amena i divertida per a la majoria dels nens i nenes. Sembrar una llavor de mongeta i veure com creix fins a donar els seus fruits és una lliçó perfecte del cicle de la vida. Però els nens, a més, poden aprendre que llavor en anglès es diu seed, han de mesurar 40 cm entre llavor i llavor per a que les plantes es desenvolupin bé, han de saber com ajupir-se per a no tenir mal d’esquena, han de fer una construcció estable que permeti emparrar la planta quan creixi, han de regar qual la planta necessiti aigua i un llarg etcètera d’activitats que els permetrà aprendre, sense saber-ho, llengües, matemàtiques, física, hidràulica, botànica i higiene postural per posar només uns quants exemples.

I si volem anar més enllà la decisió de sembrar mongetes pot haver estat discutida prèviament a classe, es pot descobrir que hi ha centenars de tipus de llavors de mongetes de diferents mides i colors, proposar de fer un dibuix enganxant les llavors en un cartró, explicar la importància en l’alimentació del consum de llegums, fer un tastet al menjador de l’escola o convidar a un avi a que ens expliqui el conreu de la mongeta.

Posar un hort a l’escola és deixar entrar un tastet del món real i d’una activitat, la agricultura, que ara fa uns 10.000 anys va ser el bressol de la nostra humanitat tal com l’entenem ara.

Com és un hort escolar?

Un hort en una escola no té perquè ser diferent d’una horta familiar però hi ha alguns aspectes que cal tenir en compte. En primer lloc sempre ha de ser un hort ecològic, doncs cal que sigui un espai segur per als infants i no ens podem arriscar a tenir a prop cap tipus de producte químic.

En segon lloc l’objectiu últim de l’hort no és la producció sinó aprendre. Per tant podem ser molt més tolerants amb els errors. Fins i tot es bo que n’hi hagi perquè d’aquesta forma els infants aprenen més. Una característica a ressaltar és que en moltes escoles els mestres i els alumnes aprenen a fer d’hortolans de manera simultània. En el cas de l’hort el paper del mestre com a figura que ho sap tot simplement desapareix.

Hi ha molt tipus de centres educatius i no sempre l’espai que podem destinar a l’hort és el més adient pel conreu d’hortalisses. No totes els escoles tenen pati de terra. Les que en tenen el sòl acostuma a estar molt compactat o ple de restes de runa, vaja que no acostumen a ser llocs ideals per a l’horta. Però hi ha solucions per a totes les situacions que es poden trobar i moltes d’elles, com el conreu en contenidors o els horts verticals, s’han popularitzat gràcies al boom que l’horticultura urbana està gaudint en aquests moments.

Un cas especial són els centres on hi ha infants amb capacitats diferents. També en aquests casos hi ha opcions per a que tothom es pugui integrar a la feina de l’hort. Alguns exemples són un jardí d’aromes o etiquetes en Braille per a infants invidents o taules de cultiu amb una alçada adaptada a persones en cadira de rodes.

Cada centre haurà de trobar la solució que millor s’adapti a la seva situació. Pot triar entre molts sistemes i tècniques i anar-los adaptant fins que trobi la seva pròpia.

Com posar en marxa un hort escolar?

El més important per a que l’hort escolar sigui un èxit és que hagi una veritable implicació de tota la comunitat educativa. A vegades la idea pot començar amb la bona voluntat i

l’entusiasme d’un únic docent però cal que, al final, tota l’escola adopti el projecte com a seu.

S’ha d’estudiar simultàniament la possibilitat física de tenir un hort per poder decidir el model i d’altra banda, tenir present de quina manera volem “explotar” pedagògicament aquell hort.

El més pràctic es crear un grup de persones que siguin les impulsores del projecte i prèviament avaluïn bé totes les possibilitats. Aquest grup estarà format per personal docent de l’escola però també és important incorporar representants d’altres entitats com l’AMPA, l’ajuntament, els gestors del menjador escolar, el casal d’avis, etc. Sempre es recomanable posar el projecte per escrit ja que això ens ajudarà a revisar-lo i poder introduir canvis, així com per poder explicar els projecte a les persones que volem incorporar o inclús aconseguir fons per tirar-ho endavant.

Premiar els horts escolars

El centres educatius han acollit amb força entusiasme la idea de posar en marxa un hort. El moviment és fort i creix cada dia més. Amb l’objectiu de premiar la tasca que es fa per difondre les bondats de l’agricultura i l’alimentació ecològiques es va posar en marxa el premi “Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica” promogut per l’Associació Vida Sana i la Generalitat de Catalunya.

En la seva primera edició va comptar amb la participació de 105 centres de tota. Ja està en marxa la segona edició i es poden presentar propostes fins el dia 1 d’abril. Les escoles que vulguin participar trobaran la informació a la web del projecte Mamaterra (www.mamaterra.info).

BG167f

Et pot interessar:

. El trabajo pedagógico en el huerto (vídeo)

L’hort escolar ecològic

.“Perquè l’hort escolar sigui un èxit, cal divertir-s’hi!”

. La revolució dels horts escolars ecològics

. Col·leccionable l’hort escolar ecològic. Revista Guix

. Ecologia a petita escala

. El huerto escolar: la revolución en la escuela

. mamaterra

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Hemeroteca