L’Escola parla, escolta i il·lusiona

Pili Arnaiz i Josep Maria Mora
Actualitzat el dia: 07/11/2015

     Els canvis accelerats que vivim incideixen en l’ofici d’educar. Les transformacions que està experimentant l’escola del segle XXI van més enllà de les seves parets. L’escola que neix en aquests darrers temps ha de ser horitzontal, democràtica i transparent, i necessita urgentment actualitzar el seu kit bàsic d’habilitats. Sacsejar-ne els models i treballar conjuntament amb la resta d’agents educatius per bastir xarxes col·laboratives amb projectes i objectius compartits.

     Per al Servei Educatiu de l’Alt Empordà (SEAE) és un orgull poder participar d’aquest repte col·lectiu: l’aposta pel treball en xarxa.  Durant tots aquests anys, els professionals del SEAE, d’ara i d’abans, han intentat dia a dia acompanyar els centres en les seves necessitats,  inquietuds i il·lusions, creant espais de reflexió de la pràctica docent que estimulessin la innovació i la renovació pedagògica a la comarca.

     Dins d’aquesta línia de treball s’han anat desenvolupant, al llarg dels anys, diferents projectes entre centres educatius, administracions, entitats, museus, parcs naturals, etc., amb la intenció de fer emergir un col·lectiu de professorat motivat i pedagògicament actiu, que pogués fer front als desafiaments educatius del futur. Al mateix temps, també hem volgut potenciar un seguit de línies estratègiques com la relació entre el professorat de primària i secundària, la relació família-escola, el disseny de projectes de les diferents àrees curriculars, el treball competencial dels continguts, el foment dels continguts menys visibles del currículum, la interrelació entre els diferents agents educatius de la comarca i el servei comunitari.

     El zenit d’aquesta manera de treballar i d’entendre l’educació arriba amb el plantejament d’un espai de trobada col·lectiu, d’una “festa educativa” en què tots els agents i docents puguin disposar d’un entorn d’intercanvi i reflexió distès per millorar el dia a dia de l’acció a l’aula. Amb aquest esperit neix el I Congrés L’Escola Parla.

     El nom del congrés ja ens diu molt; l’escola parla per compartir, parla per intercanviar, parla per reflexionar, parla per innovar, parla per estimular, parla per debatre, parla per il·lusionar. L’Escola Parla vol ser un diàleg obert i permanent entre tots els professionals de l’educació, un diàleg que permeti repensar el nostre model educatiu actual i futur.

     Al llarg d’aquest congrés els més de quatre-cents cinquanta professionals de l’educació que hi han intervingut, procedents de diferents indrets del territori, han pogut crear un espai sinèrgic que ha permès la reflexió i la millora d’estratègies d’intervenció a l’escola d’avui, amb l’expertesa dels conferenciants i amb l’anàlisi i debat de les comunicacions presentades.

     Durant aquests tres dies de congrés, l’escola ha parlat…dels infants, dels joves, dels seus interessos i capacitats. De la necessitat de crear confluències entre tots els agents educatius. De noves maneres d’ensenyar i aprendre que permetin fer realitat l’èxit educatiu de tot l’alumnat i aconseguir una contínua transformació de l’educació i l’escola. De l’escola com una comunitat educativa que inclou professorat, famílies, alumnes i entorn amb un projecte comú compartit que redefineix el paper de l’adult, que és el d’acompanyar, dirigir l’aprenentatge amb una visió global que contempli cap, cor i cos. Com ens diu el psicopedagog Enric Roca (2013), “educar és acompanyar, tant en l’accés al coneixement com en la construcció del propi projecte vital”.

     Tenim la sort de viure a l’Alt Empordà, una comarca acollidora i rica en paisatges, en colors, en sabors, però també compromesa amb l’educació. El 1903 ja s’hi van organitzar les primeres Trobades de Mestres de l’escola pública, que van ser el motor de les posteriors conferències pedagògiques, les escoles d’estiu i els moviments de renovació pedagògica de Catalunya, com el Moviment de Mestres per a una escola de Catalunya a l’Alt Empordà (1979-1996).

Arribats a aquest punt, us presentem el llibre del I Congrés L’Escola Parla des d’una doble visió: com a testimoni i recull de les diferents ponències i pràctiques educatives presentades, i com a invitació per seguir fent camí cap a la millora de l’escola.

Aquestes pàgines també volen servir per fer un reconeixement públic a la tasca realitzada pel grup impulsor en l’organització del congrés. El seu entusiasme i il·lusió han fet possible assolir aquest repte educatiu. Ens agradaria que aquest congrés no hagués estat un parèntesi d’estiu en la vida educativa de la comarca, sinó un impuls cap a una trajectòria que ja tenia antecedents i que té clares perspectives de continuïtat. L’Escola Parla voldria ser l’embrió del renaixement del Moviment de Renovació Pedagògica de l’Alt Empordà, encarregat de mantenir aquest esperit al llarg dels anys, i esdevenir una nova escola d’estiu a la comarca.
I ara sí, sigueu benvinguts i benvingudes a l’escola que parla, escolta i il·lusiona.

Escola Parla

botoamb lletres

galerades

A tocar! Avui ens han arribat les galerades!
Sembla ser que arribarem a temps. Després de molta feina per part de tots. Més de 80 propostes, 120 autors, 308 planes i … 730.000 mil
#lescolaparla#lescolaescolta #lescolail.lusiona ! @mrpaltemporda

 

 

Et pot interessar:

. Recull de ponències

. Recull de comunicacions

. Recull de premsa

. Galeria

. Valoració del Congrés

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Hemeroteca