Separar els alumnes per capacitats, només ajuda als millors

Redacció. El diari de l'educació
Actualitzat el dia: 25/09/2015

Un estudi demostra que la segregació en funció de les capacitats perjudica els alumnes amb resultats més baixos. La investigació suposa un cop per als plans del Govern britànic d’impulsar la separació per nivells als instituts.

La segregació a l’escola segons les capacitats dels nens i nenes només afavoreix els qui ja obtenen millors resultats. La resta no n’obté cap benefici i, per contra, queda cada cop més lluny del grup d’alumnes excel·lents. Aquest és el resultat d’un estudi elaborat per investigadors de l’Institute of Education in London, que surt al pas de la voluntat del Govern britànic de potenciar la divisió de l’alumnat per nivells a les diferents matèries.

“Els nens i nenes de més nivell experimenten un major progrés acadèmic en escoles que segreguen que en la resta, però els de nivell mig o baix progressen significativament menys”, apunten a The Guardian les autores de l’estudi Susan Hallam i Samantha Parsons. La seva investigació s’ha fet a partir d’analitzar el desenvolupament de 2.500 nens i nenes de sis anys.

Així doncs, conclouen que la separació no ajuda als alumnes amb més dificultats a superar-les, i sí que contribueixen a augmentar la bretxa entre els alumnes excel·lents i la resta. Aquesta situació, segons les autores, suposaria un atac a la igualtat d’oportunitats, perquè els alumnes de famílies amb nivell educatiu inferior tindrien menys possibilitats de millorar els seus resultats a l’escola. La investigació conclou que la divisió en funció de les capacitats també va en contra de l’objectiu del Govern britànic de reduir el fracàs escolar.

L’estudi suposa un cop a la primera gran iniciativa de la nova ministra d’Educació del Regne Unit, Nicky Morgan, que va proposar la separació a Secundària tot i que ara l’ha congelat, malgrat que és una reivindicació història del partit conservador de David Cameron.

A Catalunya la segregació segons les capacitats dins els centres educatius no es dóna. Sí que hi ha hagut iniciatives com la de separar els alumnes amb més dificultats de matemàtiques per a fer reforç -impulsada a Primer d’ESO per la consellera Irene Rigau- o algunes experiències en escoles concertades. [25/09/2015 El Diari de l'educació]

Et pot interessar:

. La Fundació Bofill denuncia que un de cada tres instituts separa els alumnes per capacitats.

. Informe sobre el risc de fracàs escolar a Catalunya (CTESC)

Un de cada tres centres de secundària segrega els alumnes per capacitat.

. Els centres que separen mals i bons alumnes, lloen la pràctica.

. Separar els alumnes per nivell un mala solució.

. Un informe conclou que separar alumnes segons les capacitats augmenta el fracàs escolar.

. Una motxilla a mida de cada alumne.

. Els perills de separar els alumnes amb pitjors resultats

. Segregats a l’aula

. Alerta per l’increment de la segregació escolar a Catalunya

. Dear Nicky Morgan: It’s too easy to say grammar schools were good

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Hemeroteca