Sloweb

Font: Josep Maria Mora (dins mamaterra.info)
Actualitzat el dia: 23/03/2014

El cargol és un dels animals més entranyables del món hortícola i també ha passat a ser el símbol del moviment internacional Slow.

El moviment Slow va néixer com a reacció al corrent Fast i ens proposa que l’home sigui el responsable del control del seu temps. L’home ha de tornar a ser el veritable protagonista de la seva acció. La tendència actual de treballar les 24 hores del dia, present en moltes parts del món, ha alterat aquesta tradició. En l’actualitat, donat que les persones poden fer qualsevol cosa a cada moment, alguns pensen que han de fer coses totes les hores. El moviment Slow reacciona contra aquest fet mitjançant l’exaltació dels valors de gaudir i degustar la vida. En contra d’algunes tendències associades al terme a poc a poc. Els partidaris del moviment Slow animen a l’activitat, més que a la passivitat. L’enfoc d’aquest moviment, per tant, es centra en ser selectius en l’actuació, i en ser plenament conscients en com invertim el nostre temps.

Conceptes com Slow food, Cittaslow, Pedagogia della Lumaca, Slow Work, Slow Society, Slow buy, etc. han nascut a l’empara de diferents autors d’aquesta manera de viure. Creiem que no és la finalitat del moviment Slow trobar el seu progenitor. Però si és cert que per part de l’equip de mamaterra existeixen diferents textos inspiradors que han guiat la manera de treballar i concebre aquest projecte. Un primer text que vam llegir fa molt de temps i que encara forma part d’aquesta manera de pensar i fer és el llibre de Sheurmann, E. (1975) Els Papalagi. Discursos de Tuiavii de Tiavea. Cabdill Samoà. Ed. Integral. Barcelona

papalagi.JPG

Un altre autor que ens ha anat deixant la seva empremta i per sort els seus “contestresors” ha estat l’obra d’en Josep Maria Saumell amb l’obrador imaginari.

obrador.JPG

Certament altres persones amb molta més autoritat i coneixements han reflexionat i escrit sobre el tema. Carl Honoré n’és un, però cadascú en trobarà els exemples en el seu dia a dia. L’equip de mamaterra també vol contribuir a la Comunitat Global Slow amb el seu web i amb l’etiqueta Slow web davant les Fast web. Des de la concepció amb la que s’ha dissenyat el mateix web, intercalant elements del món infantil amb materials com la plastilina i la paciència en el seu modelatge, el collage, la creativitat, la lentitud del caragol, les activitats de l’hort, etc. Fins a l’elaboració dels continguts científico pedagògics del web que parteixen de registres per a la reflexió de l’Infant i de l’adult. Es tracta doncs d’una plana web per gaudir. Una plana web volgudament lenta, que es mou entre les emocions i el compromís.

Regles d’or

  1. Sinó tens temps per visitar el web de mamaterra, no ho facis. Tanca la pàgina i fes altres coses més interessants.
  2. Clicar i saltar de contingut en contingut només et porta a perdre informació, a perdre el temps.
  3. Cada fotografia, cada paraula és fruit del detall cercat. Passar ràpidament per damunt dels continguts no et durà més enllà.
  4. Participa, escriu, observa, cerca, reflexiona i un cop hagis gaudit d’aquest temps comparteix-ho amb nosaltres.
  5. Formar part del moviment Slow vol dir formar part del cicle de la natura i respectar els seus ritmes.
  6. Dóna a conèixer el món Slow, ben segur que tu i els teus ho agraireu.

Per tot això us donem la benvinguda a un altre concepte a l’hora d’entendre el món 2.0.

I recordeu que ens diu una de les nostres propostes didàctiques de joc. “De col a col avança el caragol”.

 

elogi educació lenta       pedagogia-lumaca            RE031f

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Hemeroteca